Silvan ilçe Müftüsü Sabri Erçek, mübarek Ramazan ayında maddi ve manevi olarak yapılması gereken ibadetler hakkında tavsiyelerde bulundu.
Bedenin arınıp hayatın muhasebesi yapılan mübarek Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler hakkında Silvan Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Erçek, Ramazan ayının mukabelelerle, kılınacak teravih namazlarıyla, iftar ve sahurlarıyla manevi iklimi olduğunu belirtti.
Huzur ve bereketin müjdecisi, sonsuz ikramların habercisi, merhamet ve mağfiret ayı Ramazan ayına giriyoruz. Bizleri bu müstesna iklime kavuşturan rabbimize hamd olsun, Kur’anı Kerimin bu ayda kendisine nazil olmaya başlayan Hz Muhammed Mustafa’ya salat ve selam olsun. Yaşadığımız deprem ve sel felaketi nedeniyle Ramazan’a buruk giriyoruz. Bu kutlu ay’ın gönüllerimize şifa olmasını temenni ediyorum.
Ramazan; Yaz ayları’nın sonunda ve güz mevsiminin başında yağan ve yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamındadır. Bu yağmur nasıl yeryüzündeki tozları silip yeryüzünü yıkıyorsa, Ramazan ayı’da müminleri günahlardan öylece temizler. Diğer bir anlamı da yanmaktır. Buna göre Ramazan ayı orucuyla, teravihiyle, mukabelesiyle , zekat fitre ve sadakalarıyla günahların yakılıp yok edilmesi demektir.
Ramazan, oruç tutarak takvaya ulaşmaktır.”Ey iman edenler oruç takvaya ulaşırsınız diye sizlerden öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılındı.”( Bakara /185 )
Ramazan bağışlanma vesilesidir. “Kim inanarak ve karşılığını yalnızca Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” ( Buhari, İman 28 )
Ramazan Kur’an ayı’dır. “O (sayılı günler),doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin.’’( Bakara /185 )
Ramazan infak ayıdır. Abdullah bin Abbbas şöyle rivayet ediyor: ‘’Resulullah insanların en cömert olanı idi. Onun bu cömertliği Ramazan ayı girip de kendisiyle Cebrail karşılaşınca daha da artardı.’’(Buhari,Savm,7) Hz. Peygambere : ‘’Hangi sadaka daha faziletlidir?’’ diye sorulduğunda ‘’Ramazan ayında verilen sadakadır.’’ cevabını vermiştir. ( Tirmizi, Zekat, 28 )
Ramazan ayı bin aydan daha hayırlı olan bir geceyi; kadir gecesini barındıran bir aydır. “Kadir gecesi bin aydan daha hayırıdır.” (Kadir,3)
Ramazanda ibadetlerimizi samimiyet ve ihlasla yapalım. Allah resulü (s.a.v) şöyle buyurur. “Nice oruç tutanlar vardır ki,orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz.” ( İbni Mace, Siyam, 21 ) Öyleyse oruç sadece aç ve susuz kalmak değildir. Oruç kişinin büs bütün haramlardan sakınmasıdır. Allah Resulü (s.a.v) ; “Kim yalan konuşmayı ve yalan dolan iş yapmayı terketmezse, Allah’ın o kimsenin yemesini içmesini terketmesine ihtiyacı yoktur.” (Buhari, Savm,8 )
Orucun Hikmetlerinden Bazıları;
1- Ahlakı güzelleştirir.
2- Nefsi terbiye eder. Ruhu olgunlaştırır.
3- Sabır ve irade gücü kazandırır.
4- Kötülüklerden korur.
5- Şükre yöneltir.
6- Sağlığı korur, sıhhat kazandırır.
Gelin geçmişimizin muhasebesini yaparak hayatımızı gözden geçirelim. Rabbimize ve çevremize karşı sorumluluklarımızı hatırlamak için Ramazanı fırsat bilelim. Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazanı kendimizden razı ederek, Cenab-ı Hakkın rızasına nail olalım.
Gelin oruçlarımızı ihlasla tutalım, teravih namazlarımız camilerde cemaatle kılalım. İftarlarımıza fakirleri ortak edinelim. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve anlamıyla hayatımıza rehber edinelim. Fitre, zekat ve sadakalarımızla kardeşliğimizi pekiştirelim, dayanışma ruhunu canlı tutalım.
Ramazan ayımızın hayırlara vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyorum. Hayırlı Ramazanlar. diye konuştu.
(SİLVAN HABER AJANSI) (HABER MERKEZİ)